Kuchenne Przygody

Makaron Siciliana

Składniki: 

Na 4 porcje:

  • 375 g makaronu (np. penne – czyli rurek)
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów (krojonych)
  • szczypta brązowego cukru
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek
  • 150 g grubych plasterków salami
  • 1/4 kubka startego parmezanu
  • wiórki parmezanu do ozdobienia

Przygotowanie: 

  1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. W międzyczasie na dużej patelni rozgrzej oliwę i lekko podsmaż oregano, płatki chili i czosnek (aż nabiorą aromatu). Dodaj pomidory i brązowy cukier, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 5-10 minut aż sos lekko zgęstnieje.
  3. Do sosu dodaj oliwki, pokrojone w plasterki salami i parmezan. Wymieszaj.
  4. Makaron odcedź i dodaj do sosu. Dobrze wymieszaj.
  5. Ozdób wiórkami parmezanu.

Wskazówki: 

  • Jeśli lubisz, możesz dodać do sosu (razem z oliwkami) również 4 filety anchois i 1 łyżkę kaparów.

Żródło przepisu: 

Szybkie dania obiadowe, Anne Wilson, s. 19

Mniam