Składniki:
Na 4 porcje:
- 375 g makaronu (np. penne - czyli rurek)
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki płatków chili
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów (krojonych)
- szczypta brązowego cukru
- 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek
- 150 g grubych plasterków salami
- 1/4 kubka startego parmezanu
- wiórki parmezanu do ozdobienia
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- W międzyczasie na dużej patelni rozgrzej oliwę i lekko podsmaż oregano, płatki chili i czosnek (aż nabiorą aromatu). Dodaj pomidory i brązowy cukier, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 5-10 minut aż sos lekko zgęstnieje.
- Do sosu dodaj oliwki, pokrojone w plasterki salami i parmezan. Wymieszaj.
- Makaron odcedź i dodaj do sosu. Dobrze wymieszaj.
- Ozdób wiórkami parmezanu.
Wskazówki:
- Jeśli lubisz, możesz dodać do sosu (razem z oliwkami) również 4 filety anchois i 1 łyżkę kaparów.
Żródło przepisu:
Szybkie dania obiadowe, Anne Wilson, s. 19
0
Skomentuj