Kuchenne Przygody

Makaron tajski z krewetkami

Składniki: 

  • 15 dag gotowanych krewetek
  • 100 g makaronu ryżowego
  • łyżeczka startego imbiru
  • 1 posiekana papryczka chili
  • 2-3 łyżki soku z limonki
  • sos sojowy
  • 500 ml bulionu warzywnego

Przygotowanie: 

  1. Do bulionu wrzuć imbir, papryczkę chili, przypraw sosem sojowym i sokiem z limonki. Gotuj na małym ogniu ok. 3 minut.
  2. Bulion zdejmij z ognia, wrzuć makaron, przykryj i odstaw na ok. 3 minuty.
  3. Krewetki podsmaż na rozgrzanym oleju, przypraw suszonym chili i czosnkiem.
  4. Makaron odsącz, dodaj krewetki i wymieszaj.
  5. Przed podaniem możesz posypać posiekaną kolendrą.

Wskazówki: 

Zgodnie z oryginalnym przepisem, krewetki możesz podać też bez podsmażania, wystarczy, że będą ugotowane.

Żródło przepisu: 

Mniam