Makaron z czerwonym pesto

Składniki: 
  • 200 g makaronu (np. kokardki)
  • pół słoika czerwonego pesto
  • pół opakowania jogurtu naturalnego
  • dwie piersi kurczaka
  • cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • olej do smażenia
  • pieprz
  • sól
  • bazylia
  • ostra czerwona papryka w proszku
Przygotowanie: 
  1. Makaron wrzuć do wrzącej, osolonej wody. Ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Zeszklij drobno posiekaną cebulę na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojoną w paski pierś kurczaka. Przypraw solą, pieprzem, bazylią. Smaż aż mięso będzie białe.
  3. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. Smaż jeszcze chwilę.
  4. Do mięsa dodaj jogurt, wymieszaj, przykryj i duś ok. 5 minut na małym ogniu.
  5. Po tym czasie do sosu przełóż odcedzony makaron, dodaj pesto i wymieszaj.
  6. Zdejmij z ognia.
  7. Przypraw do smaku ostrą papryką.
Wskazówki: 
  • Do siekania cebuli możesz użyć blendera (pojemnika z siekającą końcówką).
up
167 users have voted.

Wpisy blogowe z tym przepisem:

Danie eksperymentalne - czerwone pesto w roli głównej

Do tej pory jedliśmy parę razy dania z zielonym pesto, spotkanie z czerwonym jest dzisiaj naszym pierwszym. Składniki pesto są obiecujące: czerwona papryka, ser, przyprawy. Dla urozmaicenia i wzbogacenia smaku postanowiliśmy dodać do dania suszone pomidory (właściwie to ja przeforsowałam ten pomysł). Dzisiejszy eksperyment można zaliczyć do kategorii szybkich obiadów. Co do lekkostrawności nie byłabym taka pewna... Makaron, sporo sosu... Potrawa raczej dla wygłodzonych ;)

Uwaga : eksperyment zaliczam do udanych :) (można by było jeszcze poeksperymentować z dodatkami, ale sam rdzeń dania bardzo dobry).