Kuchenne Przygody

Makaron z kurczakiem i brokułami z cytrynową nutą

Składniki: 

  • ok. 250 g makaronu
  • 1 brokuł
  • 2 piersi kurczaka
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • skórka i sok z jednej cytryny
  • 2-3 łyżki startego parmezanu
  • 2-3 łyżki prażonego słonecznika i płatków migdałowych

Przygotowanie: 

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
  2. Mięso umyj, osusz, usuń błony i natrzyj solą, pieprzem, płatkami chili i oliwą.
  3. Piersi kurczaka usmaż z obu strona na rozgrzanej patelni grillowej (z odrobiną oliwy). Po przestudzeniu pokrój w cienkie paski w poprzek włókien.
  4. Brokuła umyj, podziel na różyczki i ugotuj na parze.
  5. Czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż przez ok. 30 sekund na oliwie. Zdejmij z ognia, dodaj makaron, brokuły i mięso. Wymieszaj.
  6. Całość przypraw skórką z cytryny i sokiem oraz parmezanem.
  7. W razie potrzeby dodaj sól i pieprz.
  8. Przed podaniem posyp słonecznikiem, płatkami migdałowymi i ewentualnie świeżą bazylią.

Wskazówki: 

  • Możesz odlać odrobinę wody po ugotowaniu makaronu i w razie potrzeby dodać ją do dania (jeśli jest zbyt suche).

Żródło przepisu: 

Mniam