Kuchenne Przygody

Makaron z pikantnymi brokułami

Składniki: 

  • 50 g orzechów włoskich
  • 400 g makaronu penne rigate
  • sól
  • 600 g brokułów (świeżych bądź rozmrożonych)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • 200 g sera feta
  • 1-2 małe, czerwone papryczki chili

Przygotowanie: 

  1. Papryczki chili oczyść, usuń nasiona i drobno posiekaj.
  2. Orzechy włoskie grubo posiekaj.
  3. Makaron ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente.
  4. Brokuły podziel na małe różyczki i podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek (ok. 7 minut). Dopraw solą, chili i sokiem z cytryny. Dodaj orzechy włoskie i jeszcze chwilę podsmaż. Dopraw do smaku.
  5. Makaron odcedź i przełóż do patelni z brokułami. Wymieszaj.
  6. Przełóż na talerze. Przed podaniem posyp pokrojoną lub pokruszną fetą.

Wskazówki: 

  • Jeśli lubisz mocno pikantne dania, możesz zostawić część nasion papryczek chili.

Żródło przepisu: 

Mniam