Składniki:
- 50 g orzechów włoskich
- 400 g makaronu penne rigate
- sól
- 600 g brokułów (świeżych bądź rozmrożonych)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- 200 g sera feta
- 1-2 małe, czerwone papryczki chili
Przygotowanie:
- Papryczki chili oczyść, usuń nasiona i drobno posiekaj.
- Orzechy włoskie grubo posiekaj.
- Makaron ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente.
- Brokuły podziel na małe różyczki i podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek (ok. 7 minut). Dopraw solą, chili i sokiem z cytryny. Dodaj orzechy włoskie i jeszcze chwilę podsmaż. Dopraw do smaku.
- Makaron odcedź i przełóż do patelni z brokułami. Wymieszaj.
- Przełóż na talerze. Przed podaniem posyp pokrojoną lub pokruszną fetą.
Wskazówki:
- Jeśli lubisz mocno pikantne dania, możesz zostawić część nasion papryczek chili.
Żródło przepisu:
kuchnialidla.pl
0
Skomentuj