Kuchenne Przygody

Makaron z tuńczykiem i cukinią

Składniki: 

  • 1 średnia cukinia
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ok. 200 g makaronu
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • ostra papryka

Przygotowanie: 

  1. Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Cukinię obierz, przekrój wzdłuż, wydrąż środek (np. łyżką) i pokrój w słupki ok. 5 cm długości.
  3. Cebulę i czosnek posiekaj.
  4. Na patelni rozgrzej oliwę lub olej, wrzuć cebulę i cukinię. Smaż ok. 5 minut (aż cebula się zarumieni).
  5. Dodaj pomidory i tuńczyka, zagotuj.
  6. Przypraw solą, pieprzem, papryką i bazylią.
  7. Podawaj z makaronem.

Mniam