Makaron z zapiekanymi szparagami, pomidorkami i serem kozim

Składniki: 
  • 2 szklanki nieugotowanego makaronu penne (rurki)
  • wiązka zielonych szparagów
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • 1,5 łyżeczki miodu
  • 1/2 szklanki zielonych oliwek
  • 1 szklank rukoli
  • 100 g koziego sera twarogowego

 

Przygotowanie: 
  1. Makaron ugotuj w nieosolonej wodzie. Odsącz.
  2. Piekarnik rozgrzej do ok. 200 stopni C.
  3. Szparagi umyj, osusz, odłam zdrewniałe końcówki. Rozłóż na blaszce do pieczenia (silikonowej albo zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia).
  4. Pomidorki umyj, osusz i rozłóż na blaszce obok szparagów.
  5. Warzywa skrop oliwą, przypraw solą i pieprzem. Delikatnie przemieszaj.
  6. Blaszkę wstaw do piekarnika piecz przez ok. 6 minut. Wymij szparagi. Pomidorki wstaw do piekarnika na kolejne 4 minuty. Po tym czasie wyjmij i przestudź.
  7. Szalotkę drobno posiekaj. Przełóż do niedużej miseczki, dodaj 2 łyżki oliwy, miód, musztardę, zioła prowansalskie, sok z cytryny. Wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem.
  8. Pomidorki i oliwki przekrój na pół.
  9. Szparagi pokrój na ok. 2-3 cm kawałki.
  10. Makaron wymieszaj z połową sosu. Dodaj szparagi, rukolę, oliwki, resztę sosu i ponownie przemieszaj.
  11. Makaron przełóż na talerze. Posyp pomidorkami i pokruszonym serem.
Wskazówki: 
  • Do krojenia pomidorków użyj bardzo ostrego noża - upieczone są bardzo delikatne i łatwo się rozpadają.
Żródło przepisu: 
up
136 users have voted.