Kuchenne Przygody

Mielone nadziewane serem

Składniki: 

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • cząber
  • bułka tarta
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ok. 10 dag zółtego sera (w kawałku)
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Cebulę, marchewkę i pietruszkę drobno posiekaj (najlepiej malakserem) i podsmaż na oleju.
  2. Przestudź je trochę i dodaj do mięsa. 
  3. Do masy mięsnej dodaj także: mąkę ziemniaczaną, jajko, sól, pieprz, cząber, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszaj.
  4. Ser pokrój w cienkie słupki długości ok. 7 cm.
  5. Z masy mięsnej formuj placki (wielkości dłoni), na ich środku układaj ser (jeden lub kilka słupków), następnie formuj z nich podłużne „krokiety”. (Postaraj się dokładnie obtoczyć ser mięsem – żeby nie wypłynął on podczas smażenia).
  6. Gotowe mielone obtaczaj w bułce tartej i smaż z każdej strony na złoty kolor.
  7. Podawaj np. z gotowanymi lub smażonymi warzywami.

Wskazówki: 

Mięso możesz przyprawić dowolnymi innymi przyprawami – te podane w przepisie są tylko jedną z możliwości.

Mniam