Mięso po francusku

Składniki: 
  • 80-90 dag ziemniaków
  • 60-70 dag mięsa wieprzowego (np. polędwiczek)
  • 3-4 cebule
  • sól
  • pieprz
  • oliwa lub olej
  • 1 duża kwaśna śmietana
  • parę łyżek majonezu
  • żółty ser
Przygotowanie: 
  1. Rozgrzej piekarnik do 200-220 stopni.
  2. Surowe ziemniaki pokrój w dość cienkie plastry (żeby miały szansę dobrze się upiec). Mięso pokrój w plastry, a następnie lekko roztłucz (jak na bitki). Cebulę przekrój na połówki, a następnie pokrój na cienkie krążki.
  3. Mięso przypraw ulubionymi przyprawami.
  4. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym wyłóż połowę pokrojonych ziemniaków, posyp je solą i polej odrobiną oliwy. Na ziemniaki wyłóż połowę mięsa i połowę cebuli. Zalej połową mieszanki śmietanowo-majonezowej.
  5. Kolejną warstwę wyłóż tak samo jak pierwszą.
  6. Na wierzch wyłóż żółty ser. Przykryj i zapiekaj przynajmniej 1,5 godziny (przed wyjęciem sprawdź czy ziemniaki i mięso są już miękkie).
  7. Przed wyjęciem możesz zdjąć pokrywkę, żeby zrumienić żółty ser.
Wskazówki: 
  • Uwaga: zapiekanka jest dość tłusta (ale co tu dużo ukrywać - jest pyszna :) ).
  • Podawaj z ulubioną surówką.
  • Dla dwóch osób zapiekanka wystarcza na dwa dni.
up
207 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: 

Wpisy blogowe z tym przepisem:

Zapiekanka na zimowy obiad

Dzisiaj wykorzystaliśmy przepis mojej mamy na tzw. mięso po francusku. Jest to zapiekanka z ziemniaków, cebuli i mięsa wieprzowego. Nie wyszła tak dobra, jak wychodzi mojej mamie... ale i tak była niezła :) Uwaga: danie dość tłuste.... ale pyszne :)