Migdałowe paluszki z kurczaka

Składniki: 
  • 40-50 dag piersi kurczaka
  • ½ szklanki mleka migdałowego (albo sojowego)
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki migdałowej (tartych migdałów)
  • 1 łyżka papryki (możesz wymieszać słodką i ostrą)
  • 1 łyżeczka sproszkowanej cebuli
  • 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
Przygotowanie: 

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Kurczaka potnij na "paluszki" (wzdłuż długiej krawędzi piersi kurczaka).

W misce wymieszaj jajko i mleko migdałowe (albo sojowe).

Na płaskim talerzu wymieszaj mąkę migdałową, paprykę, cebulę, czosnek, sól i pieprz.

Pasku kurczaka maczaj w mieszance jajeczno-mlecznej, następnie obtaczaj w mieszance z przyprawami.

Tak przygotowane paluszki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz przez ok. 15 minut (albo do momentu aż mięso będzie białe, a panierka chrupiąca).

Podawaj np. z pieczoną marchewką.

Żródło przepisu: 

Almonds Every Which Way, Brooke McLay, s. 140

up
160 users have voted.