Składniki:
- 40-50 dag piersi kurczaka
- ½ szklanki mleka migdałowego (albo sojowego)
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki migdałowej (tartych migdałów)
- 1 łyżka papryki (możesz wymieszać słodką i ostrą)
- 1 łyżeczka sproszkowanej cebuli
- 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Kurczaka potnij na "paluszki" (wzdłuż długiej krawędzi piersi kurczaka).
W misce wymieszaj jajko i mleko migdałowe (albo sojowe).
Na płaskim talerzu wymieszaj mąkę migdałową, paprykę, cebulę, czosnek, sól i pieprz.
Pasku kurczaka maczaj w mieszance jajeczno-mlecznej, następnie obtaczaj w mieszance z przyprawami.
Tak przygotowane paluszki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz przez ok. 15 minut (albo do momentu aż mięso będzie białe, a panierka chrupiąca).
Podawaj np. z pieczoną marchewką.
Żródło przepisu:
Almonds Every Which Way, Brooke McLay, s. 140
0
Skomentuj