Kuchenne Przygody

Mini pizze ze szparagami i sosem serowym

Składniki: 

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soli
  • 5 łyżek oliwy (można zastąpić olejem)
  • 5 dag drożdży świeżych i 4 łyżki ciepłej wody
  • mąka do podsypywania

Dodatki:

  • spory pęczek zielonych szparagów
  • 18 pomidorków koktajlowych
  • 10 dag sera pleśniowego z zieloną lub niebieską pleśnią
  • 2/3 szklanki słodkiej śmietanki
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
  • 3 łyżki oliwy

Przygotowanie: 

  1. Drożdże przełóż do miseczki, dodaj ciepłą wodę i cukier, dokładnie wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
  2. Szparagi obierz, ser pokrój na drobną kostkę.
  3. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól, zrób zagłębienie i dodaj drożdże oraz około szklankę ciepłej wody. Wymieszaj energicznie – jeśli będzie trzeba dolej wody – masa powinna być miękka i nie musi być bardzo jednolita. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
  4. Do ciasta wlej oliwę i wyrabiaj przez dosłownie kilka chwil – aż wchłonie oliwę i będzie błyszczące. Obsyp je mąką, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut – aż podwoi swoją objętość.
  5. Do rondla wlej śmietankę, dodaj ser i cały czas mieszając trzymaj na średnim ogniu przez kilka minut, aż ser prawie się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia.
  6. Pomidorki przekrój na połówki. Szparagi przekrój wzdłuż na połówki.
  7. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni Celcjusza.
  8. Ciasto podziel na 9 części (możesz też podzielić je na 3 części i przygotować pizze w klasycznym, okrągłym kształcie). Rozwałkuj je na cienkie placki, podsypując mąką. Podwyższ brzegi.
  9. Placki przełóż na nieprzywieralną blachę (lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia). Posmaruj je sosem, układaj szparagi i pomidorki. Posyp solą, pieprzem, skrop oliwą.
  10. Wstaw do piekarnika na 8-12 minut. Pizza jest gotowa, kiedy brzegi się zarumienią.

Wskazówki: 

  • Z powyższych składników przygotujesz ok. 9 prostokątnych kawałków o wymiarach 8 x 15 cm.
  • Ser pleśniowy możesz zastąpić wędzonym serem kozim (testowałam – wyszło przepysznie 🙂 ).

Mniam