Mocno czekoladowe brownies z cukinią, bez mąki

Składniki: 
  • 1 szklanka masła migdałowego albo orzechowego
  • 1,5 szklanki obranej i starkowanej na drobnych oczkach cukinii (mniej więcej 1 duża cukinia)
  • 1/3 szklanki syropu klonowego
  • 1/3 szklanki kakao (najlepiej ciemnego)
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 gorzkie czekolady
  • szczypta soli
Przygotowanie: 
  1. Czekoladę posiekaj na drobne kawałeczki.
  2. Wszystkie składniki włóż do dużej miski i dokładnie wymieszaj.
  3. Gotową masę przełóż do prostokątnej formy (wyłożonej papierem do pieczenia, jeśli używasz formy silikonowej - nie potrzeba żadnych dodatkowych przygotowań).
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do ok. 175 stopni przez 30 minut.
Wskazówki: 
  • Jeśli lubisz, możesz dodać cynamon i gałkę muszkatołową.
  • Zamiast syropu klonowego, możesz użyć innej substancji słodzącej (właściwie dowolnej).


Przepis bierze udział w akcji:



Cukinia 2014

Żródło przepisu: 

thehealthyfamilyandhome.com

up
146 users have voted.