Muffinki bananowo-jabłkowe z płatkami owsianymi

Składniki: 
  • 2 dojrzałe banany, rozgniecione
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1/3 mleka sojowego albo migdałowego
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 średnie jabłka, obrane i pokrojone na niewielkie kawałeczki
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1,75 szklanki płatków owsianych
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
  • 1/4 szklanki mielonego siemienia lnianego
  • 1/4 szklanki suszonej żurawiny
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
Przygotowanie: 
  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.
  2. W dużej misce wymieszaj (najlepiej trzepaczką) banany, mleko, olej, cukier i jajka.
  3. Dodaj suche składniki (mąkę, płatki owsiane, cynamon i proszek do pieczenia). Mieszaj aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
  4. Dodaj jabłka, żurawinę i orzechy.
  5. Ciasto nakładaj do foremek na muffinki.
  6. Piecz przez ok. 20-25 minut albo do momentu, kiedy wbita wykałaczka wyjdzie sucha.
  7. Po tym czasie koniecznie wyjmij muffinki z piekarnika.
  8. Przed podaniem przestudź.
Żródło przepisu: 
up
138 users have voted.