Składniki:
- 2 dojrzałe banany, rozgniecione
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oliwy
- 1/3 mleka sojowego albo migdałowego
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2 średnie jabłka, obrane i pokrojone na niewielkie kawałeczki
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1,75 szklanki płatków owsianych
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
- 1/4 szklanki mielonego siemienia lnianego
- 1/4 szklanki suszonej żurawiny
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.
- W dużej misce wymieszaj (najlepiej trzepaczką) banany, mleko, olej, cukier i jajka.
- Dodaj suche składniki (mąkę, płatki owsiane, cynamon i proszek do pieczenia). Mieszaj aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
- Dodaj jabłka, żurawinę i orzechy.
- Ciasto nakładaj do foremek na muffinki.
- Piecz przez ok. 20-25 minut albo do momentu, kiedy wbita wykałaczka wyjdzie sucha.
- Po tym czasie koniecznie wyjmij muffinki z piekarnika.
- Przed podaniem przestudź.
Żródło przepisu:
0
Skomentuj