Muffinki dyniowe

Składniki: 
  • 1/2 szklanka bakalii (rodzynek, posiekanych fig i daktyli)
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mielonych przypraw (cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej i imbiru)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki drobno startej surowej dyni
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (lub oleju roślinnego)
  • 1/3 szklanki płynnego miodu
Przygotowanie: 
  1. Bakalie zalej ciepłą wodą i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odsącz na sitku.
  2. Orzechy włoskie lekko upraż na suchej patelni.
  3. Do miski wsyp mąkę, cukier, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę, sól i wymieszaj.
  4. Dodaj jajka, dynię, oliwę, miód i dokładnie wymieszaj łyżką.
  5. Na koniec dodaj odsączone bakalie i orzechy i jeszcze raz wymieszaj.
  6. Piekarnik rozgrzej do 185 stopni.
  7. Papilotki na muffinki napełnij ciastem do ok. 2/3 wysokości (babeczki urosną).
  8. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 25-30 minut (do tzw. "suchego patyczka").
Wskazówki: 
  • Zamiast mąki razowej możesz użyć mąki pszennej pełnoziarnistej albo wymieszajć 1 szklankę mąki pełnoziarnistej i 1/2 szklanki mąki tortowej.

Przepis bierze udział w akcji:

Dynia na słodko i słono

Żródło przepisu: 

kwestiasmaku.com

up
162 users have voted.