Kuchenne Przygody

Muffinki mocno czekoladowe z buraczkami

Składniki: 

  • 1 duży burak albo 2 mniejsze (ok. 1 szklanka gotowego puree)
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • aromat waniliowy
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (możesz wymieszać pół na pół z mąką pełnoziarnistą)
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/3 szklanki ciemnego kakao
  • 2-3 łyżki syropu z agawy
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 100 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie: 

  1. Buraki ugotuj do miękkości (w zależności od wielkości może to zająć od 40 do 60 minut). Przestudź, obierz i zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach na papkę.
  2. Czekoladę posiekaj.
  3. W dużej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, cukier, mąkę kukurydzianą, kakao, proszek do pieczenia, sól i gałkę muszkatołową).
  4. W mniejszej misce wymieszaj mokre składniki (puree buraczane, mleko ryżowe, olej, aromat waniliowy i syrop z agawy).
  5. Mokre składniki dodaj do suchych, wymieszaj. Dodaj posiekaną czekoladę i jeszcze raz przemieszaj. Sprawdź czy ciasto jest wystarczająco słodkie, w razie potrzeby dodaj więcej cukru albo syropu z agawy.
  6. Foremki do babeczek wyłóż papilotkami i nałóż do nich porcje ciasta.
  7. Piecz przez ok. 25 minut w temp. 185 stopni C (do tzw. suchego patyczka).
  8. Po wyjęciu z piekarnika przestudź na kratce.

Wskazówki: 

  • Zamiast mleka ryżowego możesz użyć np. mleka sojowego.
  • Muffinki ładnie wyglądają posypane płatkami migdałowymi (jeśli chcesz je w ten sposób ozdobić, posyp je płatkami przed wstawieniem do piekarnika).

Żródło przepisu: 

„QUICK AND EASY Vegan Bake Sale”, Carla Kelly, s. 151

Mniam