- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: na słodko
- 30 wyświetleń
Składniki:
- 4 jajka
- 2 łyżki oleju kokosowego
- ¹⁄³ szklanki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ½ szklanki mąki kokosowej
- ½ szklanki mąki migdałowej (tartych migdałów)
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 ½ szklanki cukinii, startej na małych oczkach (ok. 3 małe cukinie albo 1,5 większych)
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 175 °C.
- W dużej misce zmiksuj jajka, roztopiony olej kokosowy, płynny miód i wanilię.
- Dodaj mąkę kokosową, mąkę migdałową, cynamon i proszek do pieczenia.
- Miksuj aż masa będzie gładka.
- Dodaj starkowaną cukinię i wymieszaj dokładnie łyżką.
- Wykładaj ciasto do foremek do muffinek (mniej więcej do 2/3 wysokości).
- Piecz przez 18-22 minuty (lub do momentu aż wierzch muffinek będzie zrumieniony, a po dotknięciu będzie wracał do swojego pierwotnego kształtu).
Wskazówki:
- Jeśli nie masz mąki kokosowej (tak jak ja 😉 ) rozdrobnij w malakserze wiórki kokosowe (na proszek). Podobnie możesz postąpić z migdałami – jeśli nie masz mąki migdałowej, rozdrobnij całe migdały w malakserze.
Żródło przepisu:
Almonds Every Which Way, Brooke McLay, s. 57
Mniam