Składniki:
- 180 g kaszy jaglanej + 250 ml wody
- 110 ml mleka
- 110 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 60 ml oliwy
- 1/2 łyżeczki sody
- 6 łyżek kakao
- rodzynki
- orzechy włoskie
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną wypłucz, zalej wrzątkiem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę. Wystudź.
- Kaszę, mleko, cukier, jajka, oliwę i sodę zblenduj na gładką masę.
- Rodzynki i orzechy delikatnie przesiekaj.
- Dodaj kakao, orzechy i rodzynki.
- Masę wlej do formy keksowej i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1h (do tzw. suchego patyczka).
Wskazówki:
- Mleko możesz zastąpić mlekiem sojowym albo orzechowym.
Żródło przepisu:
siarenka.blogspot.com
0
Skomentuj