Murzynek jaglany

Składniki: 
  • 180 g kaszy jaglanej + 250 ml wody
  • 110 ml mleka
  • 110 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 60 ml oliwy
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 6 łyżek kakao
  • rodzynki
  • orzechy włoskie 
Przygotowanie: 
  1. Kaszę jaglaną wypłucz, zalej wrzątkiem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę. Wystudź.
  2. Kaszę, mleko, cukier, jajka, oliwę i sodę zblenduj na gładką masę.
  3. Rodzynki i orzechy delikatnie przesiekaj.
  4. Dodaj kakao, orzechy i rodzynki.
  5. Masę wlej do formy keksowej i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1h (do tzw. suchego patyczka).
Wskazówki: 
  • Mleko możesz zastąpić mlekiem sojowym albo orzechowym.
Żródło przepisu: 

siarenka.blogspot.com

up
140 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: