Składniki:
Na nadzienie:
- 60 dag ziemniaków
- 40 dag twarogu
- 3 cebule
- olej
- sól
- pieprz
Na naleśniki:
- trochę ponad 1 szklanka mleka
- szklanka mąki
- 2 jajka
- 5-6 łyżek oleju
- sól
- szczypta sody
Do podania:
- Śmietana
- Szczypiorek
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyj, obierz, ugotuj i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków albo praską. Wymieszaj z rozdrobnionym serem. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na złoty kolor na oleju. Dodaj wraz z tłuszczem do masy ziemniaczano-serowej. Przypraw solą i pieprzem.
- Przygotuj naleśniki: wymieszaj (najlepiej mikserem) szklankę mąki ze szklanką mleka. Dodaj jajka, olej i sól. Na końcu dolej resztę mleka (ciasto ma mieć konsystencję śmietany) i dorzuć szczyptę sody.
- Nabierz chochelką odpowiednią ilość ciasta, wylej na rozgrzaną patelnię i równomiernie rozprowadź (pochylając patelnię pod różnymi kątami).
- Smaż do momentu aż ciasto się "zetnie", następnie przewróć na drugą stronę.
- Podsmaż jeszcze chwilę i zdejmij z patelni.
- Usmaż wszystkie naleśniki.
- Nadzienie wykładaj na naleśniki. Zwiń je w rulon i podsmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
- Podawaj ze śmietaną i posiekanym szczypiorkiem.
Wskazówki:
- Ilość sera w nadzieniu jest sprawą bardzo indywidualną :) Ja lubię dużo :) Pieprzu też nie żałuję.
0
Skomentuj