Kuchenne Przygody

Naleśniki ruskie

Składniki: 

Na nadzienie:

  • 60 dag ziemniaków
  • 40 dag twarogu
  • 3 cebule
  • olej
  • sól
  • pieprz

Na naleśniki:

  • trochę ponad 1 szklanka mleka
  • szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 5-6 łyżek oleju
  • sól
  • szczypta sody

Do podania:

Przygotowanie: 

  1. Ziemniaki umyj, obierz, ugotuj i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków albo praską. Wymieszaj z rozdrobnionym serem. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na złoty kolor na oleju. Dodaj wraz z tłuszczem do masy ziemniaczano-serowej. Przypraw solą i pieprzem.
  2. Przygotuj naleśniki: wymieszaj (najlepiej mikserem) szklankę mąki ze szklanką mleka. Dodaj jajka, olej i sól. Na końcu dolej resztę mleka (ciasto ma mieć konsystencję śmietany) i dorzuć szczyptę sody.
  3. Nabierz chochelką odpowiednią ilość ciasta, wylej na rozgrzaną patelnię i równomiernie rozprowadź (pochylając patelnię pod różnymi kątami).
  4. Smaż do momentu aż ciasto się „zetnie”, następnie przewróć na drugą stronę.
  5. Podsmaż jeszcze chwilę i zdejmij z patelni.
  6. Usmaż wszystkie naleśniki.
  7. Nadzienie wykładaj na naleśniki. Zwiń je w rulon i podsmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  8. Podawaj ze śmietaną i posiekanym szczypiorkiem.

Wskazówki: 

  • Ilość sera w nadzieniu jest sprawą bardzo indywidualną 🙂 Ja lubię dużo 🙂 Pieprzu też nie żałuję.

Mniam