Składniki:
Nadzienie:
- 0,5 kg piersi kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- sól
- sok z cytryny
- 2 brokuły
- 50 g sera pleśniowego typu lazur
- 200 g śmietanki kremowej 36%
- 4 szalotki albo 2 zwykłe cebule
- mozzarella albo inny żółty ser
- natka pietruszki
- pieprz
Naleśniki:
- trochę ponad 1 szklanka mleka
- szklanka mąki
- 2 jajka
- 5-6 łyżek oleju
- sól
- szczypta sody
Przygotowanie:
- Piersi kurczaka umyj, wytrzyj, usuń błonki i żyłki i natrzyj solą, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, oliwą, na koniec skrop sokiem z cytryny. Odstaw do lodówki (najlepiej na całą noc).
- Przygotuj nadzienie: brokuły umyj, podziel na różyczki i ugotuj na parze do średniej twardości (ok. 15 minut). Posól.
- Posiekaną cebulę zeszklij na oleju, dodaj śmietankę, sól i chwilę podgrzewaj. Dodaj pokruszony ser pleśniowy i mieszaj aż się rozpuści. Przypraw pieprzem.
- Kurczaka usmaż na patelni grillowej z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odstaw z ognia i zostaw jeszcze parę minut na patelni. Po tym czasie pokrój w cienkie, poprzeczne paski. Dodaj do sosu śmietanowego.
- Mozarellę wyjmij z zalewy i pokrój w niedużą kostkę.
- Przygotuj naleśniki: wymieszaj (najlepiej mikserem) szklankę mąki ze szklanką mleka. Dodaj jajka, olej i sól. Na końcu dolej resztę mleka (ciasto ma mieć konsystencję śmietany) i dorzuć szczyptę sody.
- Nabierz chochelką odpowiednią ilość ciasta, wylej na rozgrzaną patelnię i równomiernie rozprowadź (pochylając patelnię pod różnymi kątami).
- Smaż do momentu aż ciasto się "zetnie", następnie przewróć na drugą stronę.
- Podsmaż jeszcze chwilę i zdejmij z patelni.
- Usmaż w ten sposób wszystkie naleśniki.
- Na gotowe naleśniki nakładaj sos śmietanowy i brokuły. Zwijaj tak, jak krokiety i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Naleśniki posyp pokrojoną mozarellą.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekaj przez ok. 15 minut (aż ser na wierzchu się zrumieni).
- Jeśli zostało Ci trochę ugotowanych brokułów, możesz nimi posypać naleśniki przed podaniem.
Wskazówki:
- Mozarellę możesz zastąpić zwykłym żółtym serem. Starkuj go na tarce o dużych oczkach.
Żródło przepisu:
Własny
0
Skomentuj