Naleśniki z nadzieniem drobiowo-brokułowym

Składniki: 

Nadzienie:

  • 0,5 kg piersi kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól
  • sok z cytryny
  • 2 brokuły
  • 50 g sera pleśniowego typu lazur
  • 200 g śmietanki kremowej 36%
  • 4 szalotki albo 2 zwykłe cebule
  • mozzarella albo inny żółty ser
  • natka pietruszki
  • pieprz

Naleśniki:

  • trochę ponad 1 szklanka mleka
  • szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 5-6 łyżek oleju
  • sól
  • szczypta sody
Przygotowanie: 
  1. Piersi kurczaka umyj, wytrzyj, usuń błonki i żyłki i natrzyj solą, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, oliwą, na koniec skrop sokiem z cytryny. Odstaw do lodówki (najlepiej na całą noc).
  2. Przygotuj nadzienie: brokuły umyj, podziel na różyczki i ugotuj na parze do średniej twardości (ok. 15 minut). Posól. 
  3. Posiekaną cebulę zeszklij na oleju, dodaj śmietankę, sól i chwilę podgrzewaj. Dodaj pokruszony ser pleśniowy i mieszaj aż się rozpuści. Przypraw pieprzem.
  4. Kurczaka usmaż na patelni grillowej z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odstaw z ognia i zostaw jeszcze parę minut na patelni. Po tym czasie pokrój w cienkie, poprzeczne paski. Dodaj do sosu śmietanowego.
  5. Mozarellę wyjmij z zalewy i pokrój w niedużą kostkę.
  6. Przygotuj naleśniki: wymieszaj (najlepiej mikserem) szklankę mąki ze szklanką mleka. Dodaj jajka, olej i sól. Na końcu dolej resztę mleka (ciasto ma mieć konsystencję śmietany) i dorzuć szczyptę sody.
  7. Nabierz chochelką odpowiednią ilość ciasta, wylej na rozgrzaną patelnię i równomiernie rozprowadź (pochylając patelnię pod różnymi kątami).
  8. Smaż do momentu aż ciasto się "zetnie", następnie przewróć na drugą stronę.
  9. Podsmaż jeszcze chwilę i zdejmij z patelni.
  10. Usmaż w ten sposób wszystkie naleśniki.
  11. Na gotowe naleśniki nakładaj sos śmietanowy i brokuły. Zwijaj tak, jak krokiety i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  12. Naleśniki posyp pokrojoną mozarellą.
  13. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekaj przez ok. 15 minut (aż ser na wierzchu się zrumieni).
  14. Jeśli zostało Ci trochę ugotowanych brokułów, możesz nimi posypać naleśniki przed podaniem.
Wskazówki: 
  • Mozarellę możesz zastąpić zwykłym żółtym serem. Starkuj go na tarce o dużych oczkach.
Żródło przepisu: 

Własny

up
214 users have voted.