- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- Trudność: Łatwa
- 162 wyświetleń
-
Przygotowanieok. 60 min
-
Gotowanieok. 30 min
-
Porcje2
Naleśnikowych wariacji ciąg dalszy
Naleśniki są niezwykle wdzięcznym tematem do eksperymentowania. Możliwości nadzienia wydają się nieograniczone 🙂 Dzisiejszy pomysł na nadzienie brokułowo-śmietanowe okazał się bardzo udany 🙂 Wyszło smacznie i całkiem zdrowo 🙂
Składniki
Nadzienie
Naleśniki
Wskazówki
Mozzarellę możesz zastąpić zwykłym żółtym serem. Zetrzyj go na tarce o dużych oczkach.
Piersi kurczaka umyj, wytrzyj, usuń błonki i żyłki i natrzyj solą, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, oliwą, na koniec skrop sokiem z cytryny. Odstaw do lodówki (najlepiej na całą noc).
Przygotuj nadzienie: brokuły umyj, podziel na różyczki i ugotuj na parze do średniej twardości (ok. 15 minut). Posól.
Posiekaną cebulę zeszklij na oleju, dodaj śmietankę, sól i chwilę podgrzewaj. Dodaj pokruszony ser pleśniowy i mieszaj aż się rozpuści. Przypraw pieprzem.
Kurczaka usmaż na patelni grillowej z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odstaw z ognia i zostaw jeszcze parę minut na patelni. Po tym czasie pokrój w cienkie, poprzeczne paski. Dodaj do sosu śmietanowego.
Mozarellę wyjmij z zalewy i pokrój w niedużą kostkę.
Przygotuj naleśniki: wymieszaj (najlepiej mikserem) szklankę mąki ze szklanką mleka. Dodaj jajka, olej i sól. Na końcu dolej resztę mleka (ciasto ma mieć konsystencję śmietany) i dorzuć szczyptę sody.
Nabierz chochelką odpowiednią ilość ciasta, wylej na rozgrzaną patelnię i równomiernie rozprowadź (pochylając patelnię pod różnymi kątami).
Smaż do momentu aż ciasto się "zetnie", następnie przewróć na drugą stronę.
Podsmaż jeszcze chwilę i zdejmij z patelni.
Usmaż w ten sposób wszystkie naleśniki.
Na gotowe naleśniki nakładaj sos śmietanowy i brokuły. Zwijaj tak, jak krokiety i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Naleśniki posyp pokrojoną mozarellą.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekaj przez ok. 15 minut (aż ser na wierzchu się zrumieni).
Podsumowanie
Jeśli zostało Ci trochę ugotowanych brokułów, możesz nimi posypać naleśniki przed podaniem.
Może Ci także zasmakować
Naleśniki z nadzieniem drobiowo-brokułowym
Składniki
Nadzienie
Naleśniki
Follow The Directions
Mozzarellę możesz zastąpić zwykłym żółtym serem. Zetrzyj go na tarce o dużych oczkach.
Piersi kurczaka umyj, wytrzyj, usuń błonki i żyłki i natrzyj solą, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, oliwą, na koniec skrop sokiem z cytryny. Odstaw do lodówki (najlepiej na całą noc).
Przygotuj nadzienie: brokuły umyj, podziel na różyczki i ugotuj na parze do średniej twardości (ok. 15 minut). Posól.
Posiekaną cebulę zeszklij na oleju, dodaj śmietankę, sól i chwilę podgrzewaj. Dodaj pokruszony ser pleśniowy i mieszaj aż się rozpuści. Przypraw pieprzem.
Kurczaka usmaż na patelni grillowej z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odstaw z ognia i zostaw jeszcze parę minut na patelni. Po tym czasie pokrój w cienkie, poprzeczne paski. Dodaj do sosu śmietanowego.
Mozarellę wyjmij z zalewy i pokrój w niedużą kostkę.
Przygotuj naleśniki: wymieszaj (najlepiej mikserem) szklankę mąki ze szklanką mleka. Dodaj jajka, olej i sól. Na końcu dolej resztę mleka (ciasto ma mieć konsystencję śmietany) i dorzuć szczyptę sody.
Nabierz chochelką odpowiednią ilość ciasta, wylej na rozgrzaną patelnię i równomiernie rozprowadź (pochylając patelnię pod różnymi kątami).
Smaż do momentu aż ciasto się "zetnie", następnie przewróć na drugą stronę.
Podsmaż jeszcze chwilę i zdejmij z patelni.
Usmaż w ten sposób wszystkie naleśniki.
Na gotowe naleśniki nakładaj sos śmietanowy i brokuły. Zwijaj tak, jak krokiety i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Naleśniki posyp pokrojoną mozarellą.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekaj przez ok. 15 minut (aż ser na wierzchu się zrumieni).
Leave a Review
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.