- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: na słodko
- 46 wyświetleń
Składniki:
na ok. 8 naleśników:
- 1 szklanka mąki
- 1 i 1/3 szklanka mleka
- 4 łyżki oleju
- 1/3 łyżeczki soli
- szczypta sody
- 2 jajka
- 0,5 kg pieczarek
- 25 dag żółtego sera
- 1 duża cebula
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszaj (najlepiej mikserem) z mlekiem, dodaj olej, sól, jajka i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj sodę i jeszcze raz zamieszaj. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj jeszcze odrobinę mleka. Porcje ciasta wylewaj na rozgrzaną patelnię (nie musisz natłuszczać jej olejem) i smaż cienkie placki. Kiedy ciasto się „zetnie”, przewracaj naleśniki na drugą stronę i smaż jeszcze do minuty.
- Cebulę posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju.
- Pieczarki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Wrzuć do cebuli i smaż na dużym ogniu, aż cała woda wyparuje, a grzyby trochę się zrumienią. Po usmażeniu przypraw solą i pieprzem.
- Ser zetrzyj na tarce albo rozdrobnij w malakserze.
- Na każdy naleśnik wykładaj porcję nadzienia pieczarkowego, posyp serem, zwiń na kształt krokieta i układaj na blaszcze do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni przez 15 minut.
Wskazówki:
- Możesz podawać z surówką z kiszonej kapusty.
Żródło przepisu:
Mniam