Kuchenne Przygody

Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem

Składniki: 

na ok. 8 naleśników:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 i 1/3 szklanka mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 1/3 łyżeczki soli
  • szczypta sody
  • 2 jajka
  • 0,5 kg pieczarek
  • 25 dag żółtego sera
  • 1 duża cebula
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie: 

  1. Mąkę wymieszaj (najlepiej mikserem) z mlekiem, dodaj olej, sól, jajka i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj sodę i jeszcze raz zamieszaj. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj jeszcze odrobinę mleka. Porcje ciasta wylewaj na rozgrzaną patelnię (nie musisz natłuszczać jej olejem) i smaż cienkie placki. Kiedy ciasto się „zetnie”, przewracaj naleśniki na drugą stronę i smaż jeszcze do minuty. 
  2. Cebulę posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju.
  3. Pieczarki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Wrzuć do cebuli i smaż na dużym ogniu, aż cała woda wyparuje, a grzyby trochę się zrumienią. Po usmażeniu przypraw solą i pieprzem.
  4. Ser zetrzyj na tarce albo rozdrobnij w malakserze.
  5. Na każdy naleśnik wykładaj porcję nadzienia pieczarkowego, posyp serem, zwiń na kształt krokieta i układaj na blaszcze do pieczenia.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni przez 15 minut.

Wskazówki: 

Żródło przepisu: 

Mniam