Kuchenne Przygody

Naleśniki z serkiem mascarpone i żurawiną

Składniki: 

  • 5 żółtek jaj
  • 120 g miałkiego cukru lub cukru pudru
  • 500 g serka mascarpone
  • 300 ml gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 słoiczek żurawiny

Przygotowanie: 

Przepis na ciasto naleśnikowe znajdziesz na stronie Naleśniki z białym serem.

  1. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać serek mascarpone i miksować przez około 3 minuty.
  2. Dodać śmietanę oraz sok z cytryny i ucierać jeszcze przez około 1 minutę.
  3. Włożyć na 1/2 godziny do lodówki.
  4. Na każdym naleśniku rozsmarowywać po około 2 łyżki kremu oraz po 1 łyżce żurawiny, składać w trójkąty i podawać.

Wskazówki: 

  • Cukier dodawaj stopniowo, sprawdzaj stopień słodkości kremu, żeby nie wyszedł zbyt słodki.

Mniam

Jeśli potrzebujecie uzupełnić cukier w organizmie, polecam przepis na Naleśniki z serkiem mascarpone i żurawiną. Jest słodko i smacznie. Pomysł zaczerpnęliśmy ze strony Kwestia smaku.

PS. Dość niedrogie serki mascarpone są do kupienia w Biedronce 🙂