Kuchenne Przygody

Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym

Składniki: 

Naleśniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • szczypta sody
  • ewentualnie 1 łyżeczka bazylii

Nadzienie szpinakowe:

  • 250 g świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie (ok. 125 g) sera pleśniowego (typu brie)
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól

Sos serowy:

  • ok. 50 ml rosołu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 50 g niebieskiego sera pleśniowego

Przygotowanie: 

  1. Przygotuj naleśniki: mleko wymieszaj z mąką (najlepiej mikserem), dodaj jajko, oliwę, sodę, bazylię, sól i ponownie wymieszaj. Na końcu dodaj szczyptę sody, wymieszaj. Smaż z obu stron na suchej, rozgrzanej patelni.
  2. Przygotuj nadzienie szpinakowe: cebulę posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Szpinak umyj, osusz i dodaj do cebuli. Smaż aż szpinak będzie miękki. Pod koniec smażenia dodaj pokrojony w niedużą kostkę ser pleśniowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przypraw solą i pieprzem.
  3. Przygotuj sos serowy: zagotuj rosół i zmniejsz ogień na minimalny. Śmietanę wymieszaj z jogurtem, dodaj dwie łyżki gorącego rosołu i wlej do reszty rosołu. Gotuj przez parę minut często mieszając. Dodaj pokruszony niebieski ser pleśniowy, podgrzewaj aż się rozpuści. Zdejmij z ognia. W razie potrzeby przypraw solą i pieprzem.
  4. Na naleśniki nakładaj farsz szpinakowy, składaj na ćwiartki. Podsmaż z obu stron na rozgrzanej oliwie.
  5. Podsmażone naleśniki polej sosem serowym.

Wskazówki: 

  • Z podanych proporcji zrobisz 5 naleśników.

Mniam