- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 102 wyświetleń
Składniki:
Naleśniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 3 łyżki oliwy
- sól
- szczypta sody
- ewentualnie 1 łyżeczka bazylii
Nadzienie szpinakowe:
- 250 g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 1 opakowanie (ok. 125 g) sera pleśniowego (typu brie)
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- sól
Sos serowy:
- ok. 50 ml rosołu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 50 g niebieskiego sera pleśniowego
Przygotowanie:
- Przygotuj naleśniki: mleko wymieszaj z mąką (najlepiej mikserem), dodaj jajko, oliwę, sodę, bazylię, sól i ponownie wymieszaj. Na końcu dodaj szczyptę sody, wymieszaj. Smaż z obu stron na suchej, rozgrzanej patelni.
- Przygotuj nadzienie szpinakowe: cebulę posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Szpinak umyj, osusz i dodaj do cebuli. Smaż aż szpinak będzie miękki. Pod koniec smażenia dodaj pokrojony w niedużą kostkę ser pleśniowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przypraw solą i pieprzem.
- Przygotuj sos serowy: zagotuj rosół i zmniejsz ogień na minimalny. Śmietanę wymieszaj z jogurtem, dodaj dwie łyżki gorącego rosołu i wlej do reszty rosołu. Gotuj przez parę minut często mieszając. Dodaj pokruszony niebieski ser pleśniowy, podgrzewaj aż się rozpuści. Zdejmij z ognia. W razie potrzeby przypraw solą i pieprzem.
- Na naleśniki nakładaj farsz szpinakowy, składaj na ćwiartki. Podsmaż z obu stron na rozgrzanej oliwie.
- Podsmażone naleśniki polej sosem serowym.
Wskazówki:
- Z podanych proporcji zrobisz 5 naleśników.
Mniam