Kuchenne Przygody

Niezwykła sałatka makaronowo-brokułowa z winogronami

Składniki: 

  • 200 g makaronu farfalle (kokardki)
  • 10 dag wędzonego boczku w plasterkach
  • 1 brokuł
  • 20 dag różowego winogronu
  • 1 czerwona cebula
  • garść włoskich orzechów

Sos:

  • 1 mały jogurt grecki
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu dokładnie odsącz.
  2. W tym samym czasie umyj brokuła i podziel na nieduże różyczki. Ugotuj go na parze. Po ugotowaniu delikatnie posól.
  3. Boczek pokrój na cienkie paski i usmaż na patelni (nie dodawaj tłuszczu). Kiedy będzie zrumieniony i chrupiący, przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  4. Cebulę drobno posiekaj.
  5. Orzechy włoskie rozdrobnij i upraż na suchej, teflonowej patelni.
  6. Winogrona umyj, osusz i przekrój na pół. Jeśli w środku są pestki, usuń je.
  7. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu.
  8. W dużej misce wymieszaj makaron, boczek, brokuł, winogrona i czerwoną cebulę.
  9. Sałatkę rozłóż do głębszych miseczek. Przed podaniem polej sosem i posyp uprażonymi orzechami włoskimi.

Wskazówki: 

  • W dzisiejszym daniu wykorzystałam makaron Omnonom – Farfalle 🙂

Żródło przepisu: 

Mniam