Składniki:
- 200 g makaronu farfalle (kokardki)
- 10 dag wędzonego boczku w plasterkach
- 1 brokuł
- 20 dag różowego winogronu
- 1 czerwona cebula
- garść włoskich orzechów
Sos:
- 1 mały jogurt grecki
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu dokładnie odsącz.
- W tym samym czasie umyj brokuła i podziel na nieduże różyczki. Ugotuj go na parze. Po ugotowaniu delikatnie posól.
- Boczek pokrój na cienkie paski i usmaż na patelni (nie dodawaj tłuszczu). Kiedy będzie zrumieniony i chrupiący, przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Cebulę drobno posiekaj.
- Orzechy włoskie rozdrobnij i upraż na suchej, teflonowej patelni.
- Winogrona umyj, osusz i przekrój na pół. Jeśli w środku są pestki, usuń je.
- W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu.
- W dużej misce wymieszaj makaron, boczek, brokuł, winogrona i czerwoną cebulę.
- Sałatkę rozłóż do głębszych miseczek. Przed podaniem polej sosem i posyp uprażonymi orzechami włoskimi.
Wskazówki:
- W dzisiejszym daniu wykorzystałam makaron Omnonom - Farfalle :)
Żródło przepisu:
damndelicious.net
0
Skomentuj