Składniki:
- 4 jajka
- 125 ml mleka
- 100 g cukru
- 125 g mąki
- 100 g rodzynek
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
- Białka ubij na dość sztywną pianę.
- W drugiej misce ubij żółtka z cukrem, dodaj sól, mleko i mąkę i wszystko razem dokładnie wymieszaj.
- Delikatnie połącz z pianą z białek.
- Do masy dodaj rodzynki i ponownie ostrożnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej pól łyżki masła i wlej połowę ciasta. Wygładź powierzchnię i smaż na niedużym ogniu aż spód delikatnie się zarumieni. Przewróć omlet na drugą stronę.
- Dwoma widelcami podziel omlet na małe kawałeczki i mieszając obsmażaj je na złoty kolor.
- Przełóż na talerz i posyp cukrem pudrem.
- W taki sam sposób usmaż pozostałą część ciasta.
- Można podawać z powidłami śliwkowymi.
Wskazówki:
Zamiast rodzynek możesz użyć np. suszonych śliwek.
Żródło przepisu:
Palce Lizać – Gazeta Wyborcza
Mniam
Dzisiaj w ramach sobotniego rozpieszczania podniebienia, zrobiłam Omlet cesarski. Pozwoliłam sobie na drobne „szaleństwo” (wynikające z braków w spiżarni) i zamiast rodzynek, użyłam pokrojonych suszonych śliwek. Pomysł okazał się udany 🙂 Polecam porannym łasuchom.