Kuchenne Przygody

Omlet cesarski

Składniki: 

  • 4 jajka
  • 125 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 125 g mąki
  • 100 g rodzynek
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie: 

  1. Białka ubij na dość sztywną pianę.
  2. W drugiej misce ubij żółtka z cukrem, dodaj sól, mleko i mąkę i wszystko razem dokładnie wymieszaj.
  3. Delikatnie połącz z pianą z białek.
  4. Do masy dodaj rodzynki i ponownie ostrożnie wymieszaj.
  5. Na patelni rozgrzej pól łyżki masła i wlej połowę ciasta. Wygładź powierzchnię i smaż na niedużym ogniu aż spód delikatnie się zarumieni. Przewróć omlet na drugą stronę.
  6. Dwoma widelcami podziel omlet na małe kawałeczki i mieszając obsmażaj je na złoty kolor.
  7. Przełóż na talerz i posyp cukrem pudrem.
  8. W taki sam sposób usmaż pozostałą część ciasta.
  9. Można podawać z powidłami śliwkowymi.

Wskazówki: 

Zamiast rodzynek możesz użyć np. suszonych śliwek.

Żródło przepisu: 

Palce Lizać – Gazeta Wyborcza

Mniam

Dzisiaj w ramach sobotniego rozpieszczania podniebienia, zrobiłam Omlet cesarski. Pozwoliłam sobie na drobne „szaleństwo” (wynikające z braków w spiżarni) i zamiast rodzynek, użyłam pokrojonych suszonych śliwek. Pomysł okazał się udany 🙂 Polecam porannym łasuchom.