Składniki:
- 1/2 cukini obranej ze skórki
- 1 obrana cebula
- 1 kostka tofu naturalnego rozdrobnionego
- 60 ml mocno gazowanej wody mineralnej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 jajka
- 30 g mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Cebulę i cukinię pokrój w drobną kostkę.
- Tofu zmiksuj z wodą mineralną, połową cebuli oraz oregano do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji. Dodaj jajko, pieprz i sól, miksuj, aż składniki się połączą.
- Dodaj mąkę ziemniaczaną i ponownie dokładnie wymieszaj.
- Na rogrzanym oleju usmaż na złoto cukinię i cebulę.
- Następnie wlej zmiksowane tofu z jajkami i ostrożnie połącz z cebulą i cukinią (składniki nie muszą być dokładnie wymieszane).
- Smaż pod przykryciem przez 5 minut na średnim ogniu, odkryj, zsuń omlet ostrożnie z patelni na talerz, następnie przykryj talerz patelnią, odwróć i przełóż ponownie omlet na patelnię w taki sposób, żeby usmażyć drugą stronę.
- Przykryj i smaż przez kolejne 5 minut.
Wskazówki:
Im więcej cukinii, tym smaczniejszy efekt końcowy :)
Żródło przepisu:
ugotuj.to
0
Skomentuj