Kuchenne Przygody

Omlet z cukinią i tofu

Składniki: 

  • 1/2 cukini obranej ze skórki
  • 1 obrana cebula
  • 1 kostka tofu naturalnego rozdrobnionego
  • 60 ml mocno gazowanej wody mineralnej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 jajka
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie: 

  1. Cebulę i cukinię pokrój w drobną kostkę. 
  2. Tofu zmiksuj z wodą mineralną, połową cebuli oraz oregano do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji. Dodaj jajko, pieprz i sól, miksuj, aż składniki się połączą. 
  3. Dodaj mąkę ziemniaczaną i ponownie dokładnie wymieszaj. 
  4. Na rogrzanym oleju usmaż na złoto cukinię i cebulę. 
  5. Następnie wlej zmiksowane tofu z jajkami i ostrożnie połącz z cebulą i cukinią (składniki nie muszą być dokładnie wymieszane).
  6. Smaż pod przykryciem przez 5 minut na średnim ogniu, odkryj, zsuń omlet ostrożnie z patelni na talerz, następnie przykryj talerz patelnią, odwróć i przełóż ponownie omlet na patelnię w taki sposób, żeby usmażyć drugą stronę. 
  7. Przykryj i smaż przez kolejne 5 minut.

Wskazówki: 

Im więcej cukinii, tym smaczniejszy efekt końcowy 🙂

Żródło przepisu: 

Mniam