- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 38 wyświetleń
Składniki:
Składniki:
- 6 jajek
- 2 łyżki mąki
- 2-3 łyżki mleka
- sól
- pieprz
- masło do smażenia
- twarogowy serek kozi (100 g)
- pomidor pokrojony w plasterki
- zioła
Przygotowanie:
Przygotowanie
- Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka wymieszaj mikserem z mąką i mlekiem. Delikatnie połącz żółtka z pianą.
- Na patelni rozpuść połowę masła i wlej masę jajeczną. Smaż na małym ogniu, a kiedy spód będzie złocisty, przewróć omlet na drugą stronę, dokładając resztę masła na patelnię.
- Usmażony omlet złóż na pół, wkładając do środka plasterki pomidora i pokruszony kozi serek wymieszany z ziołami (np. bazylia, rozmaryn).
Wskazówki:
- Ser kozi możesz spróbować zastąpić innym trochę słonym serem twarogowym.
- Z podanych proporcji otrzymasz 3 omlety.
Mniam
Czasem warto sobie dogodzić kulinarnie. Dzisiaj to „czasem” wypadło na kolację 🙂 Przepis na Omlet z serem kozim zaczerpnęłam z magazynu Gazety Wyborczej „Palce lizać”. Polecamy z całego serca. Smakuje przepysznie.