Kuchenne Przygody

Omlet z serem kozim i pomidorami

Składniki: 

Składniki:

  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki mleka
  • sól
  • pieprz
  • masło do smażenia
  • twarogowy serek kozi (100 g)
  • pomidor pokrojony w plasterki
  • zioła

Przygotowanie: 

Przygotowanie

  1. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka wymieszaj mikserem z mąką i mlekiem. Delikatnie połącz żółtka z pianą.
  2. Na patelni rozpuść połowę masła i wlej masę jajeczną. Smaż na małym ogniu, a kiedy spód będzie złocisty, przewróć omlet na drugą stronę, dokładając resztę masła na patelnię.
  3. Usmażony omlet złóż na pół, wkładając do środka plasterki pomidora i pokruszony kozi serek wymieszany z ziołami (np. bazylia, rozmaryn).

Wskazówki: 

  • Ser kozi możesz spróbować zastąpić innym trochę słonym serem twarogowym.
  •  Z podanych proporcji otrzymasz 3 omlety.

Mniam

Czasem warto sobie dogodzić kulinarnie. Dzisiaj to „czasem” wypadło na kolację 🙂 Przepis na Omlet z serem kozim zaczerpnęłam z magazynu Gazety Wyborczej „Palce lizać”. Polecamy z całego serca. Smakuje przepysznie.