Kuchenne Przygody

Omlet ziołowo-pomidorowy

Składniki: 

  • 4 jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 pomidory
  • 1 mała cebula
  • garść świeżego rozmarynu
  • parmezan
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Przygotowanie: 

  1. Roztrzep jajka ze śmietaną, dodaj przyprawy, parmezan i rozmaryn.
  2. Posiekaj cebulę, zeszklij na oliwie na jasnozłoty kolor.
  3. Sparz i obierz pomidory, pokrój je na plastry i usmaż na patelni grillowej.
  4. Na patelnię z cebulą wlej masę jajeczną, na wierzchu ułóż pomidory.
  5. Smaż aż omlet będzie ścięty od spodu.
  6. Potem odwróć go i dosmaż z drugiej strony.
  7. Zdejmij z patelni.

Wskazówki: 

  • Zamiast świeżego rozmarynu, możesz użyć suszonego.
  • Po obróceniu omleta na drugą stronę, możesz posypać go z wierzchu serem (żółtym albo mozarellą). Przykryj pokrywką, żeby się roztopił. Pycha 🙂

Żródło przepisu: 

Nowa Kuchnia Polska – Gazeta Wyborcza

Mniam