Składniki:
- 0,5 kg piersi kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka świeżego, starkowanego imbiru
- 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 200 g fasolki szparagowej
- przyprawa do potraw chińskich Kamis
- 100 g orzechów nerkowca
- ryż
Przygotowanie:
- Piersi kurczaka umyj, osusz i pokrój w cienkie paski.
- Olej, sos sojowy, imbir i czosnek wymieszaj ze sobą - do tak przygotowanej marynaty dodaj kurczaka, wymieszaj i odstaw na jakiś czas.
- Cukinię i marchewkę pokrój w cienkie plasterki, cebulę w piórka.
- Na rozgrzanej patelni podsmaż kurczaka (aż mięso będzie białe lub lekko zarumienione), dodaj warzywa, przyprawę do potraw chińskich i smaż przez parę minut.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj z ryżem.
- Przed podaniem posyp rozdrobnionymi orzechami nerkowca.
Wskazówki:
- Jeśli lubisz pikantne dania, możesz użyć dodatkowo ostrej papryki.
Żródło przepisu:
przepisy.pl
0
Skomentuj