Kuchenne Przygody

Orientalny kurczak z warzywami

Składniki: 

  • 0,5 kg piersi kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka świeżego, starkowanego imbiru
  • 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 200 g fasolki szparagowej
  • przyprawa do potraw chińskich Kamis
  • 100 g orzechów nerkowca
  • ryż

Przygotowanie: 

  1. Piersi kurczaka umyj, osusz i pokrój w cienkie paski.
  2. Olej, sos sojowy, imbir i czosnek wymieszaj ze sobą – do tak przygotowanej marynaty dodaj kurczaka, wymieszaj i odstaw na jakiś czas.
  3. Cukinię i marchewkę pokrój w cienkie plasterki, cebulę w piórka.
  4. Na rozgrzanej patelni podsmaż kurczaka (aż mięso będzie białe lub lekko zarumienione), dodaj warzywa, przyprawę do potraw chińskich i smaż przez parę minut.
  5. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Podawaj z ryżem.
  7. Przed podaniem posyp rozdrobnionymi orzechami nerkowca.

Wskazówki: 

  • Jeśli lubisz pikantne dania, możesz użyć dodatkowo ostrej papryki.

Żródło przepisu: 

Mniam