Kuchenne Przygody

Pancakes – amerykańskie naleśniki

Składniki: 

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 i 1/4 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 szklanki oliwy
  • szczypta soli

Przygotowanie: 

  1. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany.
  2. Na rozgrzanej (suchej) patelni usmaż pancakes z obu stron.
  3. Podawaj z syropem klonowym, masłem lub cukrem.

Wskazówki: 

  • Ciasto powinno być dość gęste, inaczej rozlewa się na patelni i ciężko je przewrócić.
  • Jeśli nie masz patelni o małej średnicy, możesz skorzystać z większej, ale nie wylewaj ciasta na całą jej powierzchnię. Małe naleśniki o wiele łatwiej jest przewracać.

Mniam

Od jakiegoś czasu chodziły za mną amerykańskie naleśniki… i słynny syrop klonowy. I w końcu udało nam się je zrobić 🙂 Wyobrażałam sobie, że naleśniki amerykańskie są bardziej suche… a tu niespodzianka – po usmażeniu są dalej wilgotne w środku i trochę kwaskowate (jednym ze składników jest maślanka). Bardzo dobrze komponują się z syropem klonowym… Polecamy na słodkie śniadanie 🙂 Przepis pochodzi ze strony Kwestia smaku.

Dzisiejszy dzień rozpoczęliśmy słodkim śniadaniem. Syrop klonowy był na wykończeniu, więc dwa „pankejki” zjedliśmy z masłem i cukrem… Zdecydowanie bardziej mi smakują z syropem 😉