- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: na słodko
- 48 wyświetleń
Składniki:
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka (lub mleka sojowego)
- 1 jajko
- 8 łyżek skrobi kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki sody
- 2-3 łyżeczki stewii w proszku (lub cukier do smaku)
- 3-4 łyżki oleju
- olejek waniliowy
- dodatek: dowolny dżem lub owoce
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną wrzuć do blendera, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj (masa powinna być gęstsza od naleśnikowej).
- Do smażenia pierwszej partii placuszków możesz użyć oleju, do kolejnych można dodać tylko trochę lub spróbować smażyć bez oleju.
- Podawaj z dżemem, jogurtem lub owocami.
Wskazówki:
- Placuszki obracaj na drugą stronę dopiero, jak ciasto z wierzchu będzie „ścięte”.
Żródło przepisu:
nietracczasunagotowanie.blogspot.com
Mniam