Kuchenne Przygody

Pancakes z kaszy jaglanej

Składniki: 

  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka (lub mleka sojowego)
  • 1 jajko
  • 8 łyżek skrobi kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2-3 łyżeczki stewii w proszku (lub cukier do smaku)
  • 3-4 łyżki oleju
  • olejek waniliowy
  • dodatek: dowolny dżem lub owoce
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną wrzuć do blendera, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj (masa powinna być gęstsza od naleśnikowej). 
  2. Do smażenia pierwszej partii placuszków możesz użyć oleju, do kolejnych można dodać tylko trochę lub spróbować smażyć bez oleju. 
  3. Podawaj z dżemem, jogurtem lub owocami.

Wskazówki: 

  • Placuszki obracaj na drugą stronę dopiero, jak ciasto z wierzchu będzie „ścięte”.

Żródło przepisu: 

nietracczasunagotowanie.blogspot.com

Mniam