Paprykarz cielęcy lub z kurczaka

Składniki: 
  • 0,5 kg mięsa cielęcego lub piersi kurczaka
  • 3 łyżki smalcu lub masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2-3 cebule pokrojone w cienkie piórka
  • 1 posiekana szalotka
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 czerwona papryka pokrojona w paski
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 kwaśna śmietana
  • Sól
  • Pieprz
Przygotowanie: 
  1. Roztop w rondlu smalec i oliwę, zeszklij cebulę z pokrojoną papryką (10 minut), dodaj szalotkę, zwiększ ogień i smaż jeszcze 5 minut aż cebula się przyrumieni. Łyżką cedzakową przełóż cebulę, paprykę i szalotki do miseczki.
  2. Mięso pokrój w paseczki, oprósz solą i pieprzem, smaż porcjami na pozostałym na patelni tłuszczu. Całe mięso wyjmij z rondla, a w jego miejsce ponownie włóż podsmażoną cebulę, paprykę i szalotki.
  3. Dodaj pomidory wraz z zalewą, słodką i ostrą paprykę oraz majeranek. Duś 5 minut stale mieszając.
  4. Do sosu włóż usmażone mięso i duś mieszając od czasu do czasu, aż będzie zupełnie miękkie.
  5. Dodaj śmietanę, wymieszaj, zagotuj i przypraw do smaku. Możesz podawać z ryżem.
Wskazówki: 
  • Paprykasz wyjdzie równie smaczny, jeśli po kolei będziesz mieszać na patelni wszystkie składniki (cebulę, paprykę, mieso, pomidory) - bez ich wyjmowania i ponownego wkładania.
Żródło przepisu: 

Spotkania z przyprawami, Gazeta Wyborcza, Zeszyt: Papryka

up
164 users have voted.

Wpisy blogowe z tym przepisem:

Paprykowo-pomidorowy obiad

Jeśli lubicie ryż z różnego rodzaju potrawkami i sosami, paprykarz powinien Wam przypaść do gustu. Przepis pochodzi z Nowej kuchni polskiej - spotkania z przyprawami wydawnictwa Gazety Wyborczej. Cebula, papryka, pomidory i śmietana tworzą bardzo udane połączenie :)