- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: włoska
- 43 wyświetleń
Składniki:
- pęczek natki pietruszki
- 100 ml oliwy z oliwek
- 50 ml lekko podprażonych migdałów (najlepiej tych w słupkach)
- skórka otarta z połówki cytryny
- łyżeczka soku z cytryny
- sporo soli
- czarny pieprz
- opcjonalnie: ząbek czosnku
Przygotowanie:
- Natkę pietruszki opłucz, listki oderwij od łodyżek i wrzuć do blendera (łodyżki wyrzuć).
- Do blendera wrzuć (wlej) pozostałe składniki, miksuj do uzyskania gładkiej masy.
- Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Wskazówki:
- Nie dodawaj od razu całej oliwy do blendera (lepiej dolewać ją stopniowo, żeby mieć kontrolę nad konsystencją pesto).
- Pesto możesz jeść na kanapkach, grzankach albo z makaronem 🙂
Mniam