Kuchenne Przygody

Pesto z natki pietruszki

Składniki: 

  • pęczek natki pietruszki
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 50 ml lekko podprażonych migdałów (najlepiej tych w słupkach)
  • skórka otarta z połówki cytryny
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sporo soli
  • czarny pieprz
  • opcjonalnie: ząbek czosnku

Przygotowanie: 

  1. Natkę pietruszki opłucz, listki oderwij od łodyżek i wrzuć do blendera (łodyżki wyrzuć).
  2. Do blendera wrzuć (wlej) pozostałe składniki, miksuj do uzyskania gładkiej masy.
  3. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

Wskazówki: 

  • Nie dodawaj od razu całej oliwy do blendera (lepiej dolewać ją stopniowo, żeby mieć kontrolę nad konsystencją pesto).
  • Pesto możesz jeść na kanapkach, grzankach albo z makaronem 🙂

Mniam