Kuchenne Przygody

Pieczona owsianka na zdrowe śniadanie – z marchewką i ananasem

Składniki: 

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • ¼ szklanki otrębów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka pokrojonego ananasa
  • 1 szklanka startej marchewki
  • ¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 ½ szklanki mleka sojowego albo migdałowego
  • 1 dojrzały banan, rozgnieciony
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 2 łyżki masła, rozpuszczonego
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki syropu klonowego

Przygotowanie: 

  1. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni C.
  2. W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, otręby, proszek do pieczenia, ananasy, marchewkę, orzechy włoskie, cynamon i sól.
  3. W drugiej misce wymieszaj mleko, banana, ekstrakt waniliowy, masło, jajko i syrop klonowy.
  4. Płynne składniki wlej do miski z suchymi.
  5. Przełóż do prostokątnej foremki (najlepiej silikonowej).
  6. Piecz przez ok. 35-40 minut.
  7. Przestudź przed podaniem.

Wskazówki: 

  • Owsiankę możesz upiec wieczorem, a rano tylko odgrzać 🙂

Żródło przepisu: 

Mniam