Składniki:
- 80 g płatków owsianych
- 1/2 szklanki mleka
- 200 g kremowego sera na serniki
- 2 białka ubite na sztywno
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 5-6 suszonych śliwek
- garść grubo posiekanych orzechów włoskich
- opcjonalnie: syrop klonowy do podania
Przygotowanie:
- Płatki zamocz w mleku, dopraw szczyptą soli i odstaw aż nasiąkną i lekko zmiękną. Powinno to potrwać ok. godzinę, możesz też namoczyć płatki wieczorem i zostawić w lodówce na noc.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
- Wymieszaj namoczone płatki z serkiem, cynamonem, orzechami.
- Śliwki posiekaj i dodaj do masy.
- Na koniec do masy dodaj ubite na sztywno białko i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż owsiankę do niedużych foremek do zapiekania.
- Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 min, aż wierzch zacznie się delikatnie rumienić.
- Podawaj na ciepło.
Wskazówki:
- Zamiast śliwek możesz użyć suszonej żurawiny.
Żródło przepisu:
0
Skomentuj