Pieczone marchewki z ketchupem czosnkowym

Składniki: 
  • 6 dużych marchewek
  • 2 łyżeczki oliwy albo oleju
  • sól
  • pieprz

Ketchup czosnkowy:

  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
  • 1/2 szklanki ketchupu
  • 1 łyżka suszonej bazylii (albo 2 łyżki posiekanej świeżej)
  • pieprz
Przygotowanie: 
  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
  2. Marchewki obierz i pokrój w "paluszki" długości ok. 10 cm i grubości ok. 1-2 cm (w zależności od grubości marchewki, przekrój ją na ćwiartki albo szóstki).
  3. Marchewkę wymieszaj z oliwą, solą i pieprzem. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez ok. 20 minut. W połowie pieczenia przewróć.
  4. W międzyczasie na małej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek. Cały czas mieszaj. Smaż, aż czosnek będzie zrumieniony. Przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem (żeby odsączyć nadmiar tłuszczu).
  5. Połowę usmażonego czosnku wymieszaj z ketchupem, bazylią i pieprzem. Wstaw na chwilę do lodówki.
  6. Pozostałym czosnkiem posyp marchewkę i piecz jeszcze ok. 1 minutę.
  7. Podawaj z ketchupem.
Wskazówki: 
  • Fantastyczny dodatek do pieczonego albo smażonego mięsa :)

Marchew w roli głównej 2

Żródło przepisu: 

edibleperspective.com

up
146 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: