- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 94 wyświetleń
Składniki:
- 500 g młodych malutkich ziemniaków (lub większych do pokrojenia)
- 650 g udek z kurczaka ze skórką (4 sztuki)
- pęczek zielonych szparagów
- oliwa extra vergine
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)
- kilka gałązek oregano lub tymianku
Sos BBQ
- 2 średniej wielkości pomidory pokrojone na ćwiartki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu worcestershire
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 małej papryczka chilli (usunąć nasiona) – opcjonalnie
Przygotowanie:
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 220 stopni.
- Ziemniaki wyszoruj ostrą stroną gąbki, osusz, obtocz w oliwie, posyp solą i pieprzem (większe ziemniaki należy pokroić). Ułóż w żaroodpornej formie o wymiarach minimum 20 x 30 cm.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut.
- W tym czasie przygotuj udka. Umyj je, osusz i ponacinaj z obu stron (dość głęboko). Smaż z obu stron do uzyskania złotgo koloru. Przypraw je solą i pieprzem.
- Składniki sosu zmiksuj w blenderze lub malakserze.
- Ziemniaki przewróć na drugą stronę, rozgarnij je na boki naczynia. Na środek wlej sos BBQ. Udka wyłóż na sos skórą do góry.
- Wstaw do piekarnika na kolejne 20 minut.
- W tym czasie opłucz szparagi, odłam zdrewniałe końce. Obierz do ok. 1/3 wysokości szparaga. Posmaruje je oliwą, oprósz solą i pieprzem.
- Po 20 minutach pieczenia kurczaka, dodaj szparagi i, jeśli masz, pomidorki koktajlowe. Posyp listkami oregano i piecz kolejne 10-15 minut (w zależności od grubości szparagów).
- Danie delikatnie przemieszaj i wyłóż na talerze.
Wskazówki:
- Zdecydowanie wydłużyliśmy czas pieczenia niż ten podany w oryginalnym przepisie. Łącznie ziemniaki piekły się ponad godzinę. Kolejne 10-15 pieczenia zupełnie by daniu nie zaszkodziły.
Mniam
Podobno maj jest idealnym miesiącem na szparagi, z tej też okazji testowaliśmy zielone szparagi w daniu Pieczone udka z kurczaka ze szparagami (przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku). Samo przygotowanie jest dość proste i nie wymaga dużego wysiłku. Smakuje też całkiem dobrze 🙂 Ale albo czegoś zabrakło…albo stajemy się coraz bardziej wybredni, bo pełnej piątki za dzisiejszy obiad dać nie mogę.