Pieczone warzywa z sosem miodowo-musztardowym

Składniki: 
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2-3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek korzenia selera
  • sól
  • pieprz

Marynata:

  • łyżeczka startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 papryczki chili, posiekanej
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano - opcjonalnie

Sos miodowo-musztardowy

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól
Przygotowanie: 
  1. Piekarnik nagrzej do 210 stopni C.
  2. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, selera umyj, obierz ze skórki i pokrój na kawałki o długości około 3 cm i grubości 1 cm.
  3. W misce połącz składniki marynaty do pieczonych warzyw i wymieszaj z warzywami. Tak przygotowane warzyw wyłóż na większą blaszkę (tak aby warzywa były w miarę luźno na niej rozłożone), dopraw solą i pieprzem.
  4. Wstaw do piekarnika, piecz przez około 25 minut, po pierwszych 10 minutach pieczenia warzywa przemieszaj łopatką.
  5. Podawaj z sosem miodowo-musztardowym (wszystkie jego składniki wymieszaj w miseczce).
Wskazówki: 
  • Upieczone warzywa możesz posypać posiekanym szczypiorkiem.
  • Warzywa fantastycznie nadają się jako dodatek do pieczonej albo smażonej ryby.
Żródło przepisu: 
up
129 users have voted.