Pieczone ziemniaki

Składniki: 
  • 800 g ziemniaków
  • 2 łyżki przyprawy do ziemniaków
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • olej
Przygotowanie: 
  1. Piekarnik rozgrzej do ok. 200 stopni C.
  2. Ziemniaki umyj, (jeśli masz stare ziemniaki, obierz ze skórki, jeśli młode - wystarczy dokładne umycie), pokrój w ćwiartki (albo na takie kawałki, jakie lubisz). Osusz papierowym ręcznikiem.
  3. W misce wymieszaj mąkę i przyprawę.
  4. Ziemniaki obtaczaj w mieszance przyprawy i mąki.
  5. Układaj jedną warstwą na blaszce skropionej olejem.
  6. Blaszkę z ziemniakami wstaw do piekarnika. Piecz ok. 40-50 minut. W tym czasie przynajmiej 2 razy przewracaj ziemniaki na drugą stronę.
  7. Po wyjęciu z piekarnika oprósz solą.
  8. Od razu podawaj.
Żródło przepisu: 

Własny

up
155 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: