Kuchenne Przygody

Pieczone ziemniaki z jajkiem sadzonym

Składniki: 

  • 2 bardzo duże ziemniaki
  • 20 g masła
  • 100 g brokułów podzielonych na małe różyczki
  • 50 g pieczarek pokrojonych w słupki
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Piecz ziemniaki przez 1 i 1/4 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (skórka powinna być chrupiąca, a ziemniaki miękkie w środku).
  2. Ok. 5 min. przed końcem pieczenia roztop masło na patelni, dodaj pieczarki i brokuły i smaż mieszając ok. 3 minuty.
  3. Upieczone ziemniaki przekrój na pół, wybierz większość miąższu i przełóż do miski. Do miąższu dodaj usmażone pieczarki i brokuły (wraz z tłuszczem z patelni), wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem.
  4. Do skórek ziemniaczanych nałóż farsz (pamiętaj tylko, żeby zostawić miejsce na jajka). Następnie delikatnie wbij do nich jajka. Posól je po wierzchu.
  5. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 15 minut, aż jajka się zetną.

Wskazówki: 

Pokrojony w kostkę, usmażony boczek z pewnością będzie dobrym dodatkiem do farszu 🙂

Żródło przepisu: 

Tanie dania – 101 sprawdzonych przepisów (Good Food Magazine)

Mniam