Składniki:
- 2 bardzo duże ziemniaki
- 20 g masła
- 100 g brokułów podzielonych na małe różyczki
- 50 g pieczarek pokrojonych w słupki
- 4 jajka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Piecz ziemniaki przez 1 i 1/4 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (skórka powinna być chrupiąca, a ziemniaki miękkie w środku).
- Ok. 5 min. przed końcem pieczenia roztop masło na patelni, dodaj pieczarki i brokuły i smaż mieszając ok. 3 minuty.
- Upieczone ziemniaki przekrój na pół, wybierz większość miąższu i przełóż do miski. Do miąższu dodaj usmażone pieczarki i brokuły (wraz z tłuszczem z patelni), wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem.
- Do skórek ziemniaczanych nałóż farsz (pamiętaj tylko, żeby zostawić miejsce na jajka). Następnie delikatnie wbij do nich jajka. Posól je po wierzchu.
- Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 15 minut, aż jajka się zetną.
Wskazówki:
Pokrojony w kostkę, usmażony boczek z pewnością będzie dobrym dodatkiem do farszu 🙂
Żródło przepisu:
Tanie dania – 101 sprawdzonych przepisów (Good Food Magazine)
Mniam