Kuchenne Przygody

Pieczony indyk miodowo-musztadowy

Składniki: 

  • 0,5 kg mięsa z uda indyka (bez skóry i kości)
  • 100 g musztardy (dijon albo innej ostrej)
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Mięso umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Przypraw solą i pieprzem.
  2. Musztardę, miód i ocet wymieszaj ze sobą i tak powstałą marynatą zalej mięso. Odstaw na parę godzin do lodówki.
  3. Rozgrzej piekarnik do ok. 180 stopni.
  4. Piecz mięso przez ok. 1,5 godziny. Najpierw pod przykryciem, na ostatnie 20 minut zdejmij pokrywkę (żeby mięso ładnie się zrumieniło).
  5. Podawaj z ziemniakami/ kaszą albo ulubioną sałatką.

Wskazówki: 

Jako dodatku możesz użyć tej sałatki kuskusowej: ok. 100 g kuskusu zalej wrzątkiem, przypraw solą i odstaw na parę minut. Dodaj pół puszki kukurydzy i pokrojonego w kostkę pomidora. Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą, dodaj 1 łyżkę majonezu, przypraw solą i pieprzem. Podawaj na liściach sałaty lodowej.

Mniam