Kuchenne Przygody

Pieczony łosoś ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Składniki: 

  • 4 kawałki łososia
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżeczki przyprawy do ryb
  • 500 g szpinaku
  • 100 g sera pleśniowego
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 200 ml śmietanki kremówki (36%)
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 4 rozgniecione ząbki czosnku
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • sól
  • czarny pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • kawior do dekoracji

Przygotowanie: 

  1. Łososia włóż do marynaty z oliwy z sokiem z cytryny i przyprawą do ryb. Po tym czasie wstaw rybę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz 20 minut.
  2. Na patelni podgrzej oliwę, czosnek i posiekaną cebulę.
  3. Dodaj pokruszony ser pleśniowy, białe wino, śmietanęi zagotuj.
  4. Wrzuć szpinak, suszone pomidory i gotuj ok. 10 minut cały czas mieszając.
  5. Tak przygotowany szpinak dopraw solą, gałką muszkatołową i pieprzem do smaku.
  6. Upieczonego łososia ułóż na aromatycznym szpinaku i udekoruj kawiorem.

Wskazówki: 

  • Zamiast łososia możesz użyć innej ryby.
  • Ser pleśniowy możesz zastąpić fetą.

Żródło przepisu: 

Mniam