Składniki:
- 4 kawałki łososia
- 4 łyżki oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- 4 łyżeczki przyprawy do ryb
- 500 g szpinaku
- 100 g sera pleśniowego
- 50 g suszonych pomidorów
- 200 ml śmietanki kremówki (36%)
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- 4 rozgniecione ząbki czosnku
- 100 ml białego wytrawnego wina
- sól
- czarny pieprz
- gałka muszkatołowa
- kawior do dekoracji
Przygotowanie:
- Łososia włóż do marynaty z oliwy z sokiem z cytryny i przyprawą do ryb. Po tym czasie wstaw rybę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz 20 minut.
- Na patelni podgrzej oliwę, czosnek i posiekaną cebulę.
- Dodaj pokruszony ser pleśniowy, białe wino, śmietanęi zagotuj.
- Wrzuć szpinak, suszone pomidory i gotuj ok. 10 minut cały czas mieszając.
- Tak przygotowany szpinak dopraw solą, gałką muszkatołową i pieprzem do smaku.
- Upieczonego łososia ułóż na aromatycznym szpinaku i udekoruj kawiorem.
Wskazówki:
- Zamiast łososia możesz użyć innej ryby.
- Ser pleśniowy możesz zastąpić fetą.
Żródło przepisu:
Palce lizać, nr 21
0
Skomentuj