Składniki:
Ciasto na pierogi (na ok. 50 sztuk):
- pół kg mąki pszennej + do podsypywania
- szklanka gorącej wody
- łyżeczka soli
Nadzienie:
- 80 dag ziemniaków
- 20-30 dag twarogu
- 2 cebule
- 1łyżka oleju
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyj, ugotuj w łupinach, lekko ostudź, obierz i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków albo praską. Wymieszaj z rozdrobnionym serem.
- Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na złoty kolor na oleju. Dodaj wraz z tłuszczem do masy ziemniaczano-serowej. Przypraw solą i pieprzem.
- Przygotuj ciasto na pierogi: do dużej miski wsyp połowę mąki i sól. Wlej wodę (musi być gorąca, ale tak żeby nie parzyła naszych rąk). Wymieszaj łyżką.
- Ugniatając ciasto jedną ręką powoli dosypuj resztę mąki. Stopniowo wyrabiaj, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
- Wyrabiaj jeszcze przez ok. 5 minut.
- Oderwij lub odetnij kawałek ciasta (resztę przykryj ściereczką).
- Stolnicę podsyp delikatnie mąką. Kawałek ciasta ugnieć w kulkę, następnie ją spłaszcz i cienko rozwałkuj.
- Wykrawaj szklanką albo specjalną formą kółka, nadziej farszem i sklej brzegi pierogów.
- Z pozostałym ciastem postępuj analogicznie.
- Gotowe pierogi wrzucaj do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem kilku kropli oleju.
- Czekaj, aż pierogi wypłyną na wierzch i po 2 minutach delikatnie je odcedź.
- Podawaj np. ze zrumienioną cebulką.
Wskazówki:
- Do ciasta nie musisz używać całej mąki (najważniejsza jest odpowiednia konsystencja ciasta, mąkę dosypuj niewielkimi porcjami).
- Do masy ziemniaczanej, podczas ugniatania, możesz dodać 1-2 łyżki masła.
Żródło przepisu:
Kuchnia Polska, PWE, Warszawa 2000
0
Skomentuj