Pierogi ruskie - klasycznie pyszne

Składniki: 

Ciasto na pierogi (na ok. 50 sztuk):

  • pół kg mąki pszennej + do podsypywania
  • szklanka gorącej wody
  • łyżeczka soli

Nadzienie:

  • 80 dag ziemniaków
  • 20-30 dag twarogu
  • 2 cebule
  • 1łyżka oleju
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie: 
  1. Ziemniaki umyj, ugotuj w łupinach, lekko ostudź, obierz i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków albo praską. Wymieszaj z rozdrobnionym serem.
  2. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na złoty kolor na oleju. Dodaj wraz z tłuszczem do masy ziemniaczano-serowej. Przypraw solą i pieprzem.
  3. Przygotuj ciasto na pierogi:  do dużej miski wsyp połowę mąki i sól. Wlej wodę (musi być gorąca, ale tak żeby nie parzyła naszych rąk). Wymieszaj łyżką.
  4. Ugniatając ciasto jedną ręką powoli dosypuj resztę mąki. Stopniowo wyrabiaj, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
  5. Wyrabiaj jeszcze przez ok. 5 minut.
  6. Oderwij lub odetnij kawałek ciasta (resztę przykryj ściereczką).
  7. Stolnicę podsyp delikatnie mąką. Kawałek ciasta ugnieć w kulkę, następnie ją spłaszcz i cienko rozwałkuj.
  8. Wykrawaj szklanką albo specjalną formą kółka, nadziej farszem i sklej brzegi pierogów.
  9. Z pozostałym ciastem postępuj analogicznie.
  10. Gotowe pierogi wrzucaj do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem kilku kropli oleju.
  11. Czekaj, aż pierogi wypłyną na wierzch i po 2 minutach delikatnie je odcedź.
  12. Podawaj np. ze zrumienioną cebulką.
Wskazówki: 
  • Do ciasta nie musisz używać całej mąki (najważniejsza jest odpowiednia konsystencja ciasta, mąkę dosypuj niewielkimi porcjami).
  • Do masy ziemniaczanej, podczas ugniatania, możesz dodać 1-2 łyżki masła.
Żródło przepisu: 

Kuchnia Polska, PWE, Warszawa 2000

up
145 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: