Kuchenne Przygody

Pierogi wiejskie z kaszą gryczaną i twarogiem

Składniki: 

Ciasto na pierogi (na ok. 50 sztuk):

  • pół kg mąki pszennej + do podsypywania
  • szklanka gorącej wody
  • łyżeczka soli

Nadzienie:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1/2 kg sera białego
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie. Po delikatnym przestudzeniu wymieszaj z twarogiem, jajkiem, solą i pieprzem. Odstaw.
  2. Przygotuj ciasto na pierogi:  do dużej miski wsyp połowę mąki i sól. Wlej wodę (musi być gorąca, ale tak żeby nie parzyła naszych rąk). Wymieszaj łyżką.
  3. Ugniatając ciasto jedną ręką powoli dosypuj resztę mąki. Stopniowo wyrabiaj, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
  4. Wyrabiaj jeszcze przez ok. 5 minut.
  5. Oderwij lub odetnij kawałek ciasta (resztę przykryj ściereczką).
  6. Stolnicę podsyp delikatnie mąką. Kawałek ciasta ugnieć w kulkę, następnie ją spłaszcz i cienko rozwałkuj.
  7. Wykrawaj szklanką albo specjalną formą kółka, nadziej farszem i sklej brzegi pierogów.
  8. Z pozostałym ciastem postępuj analogicznie.
  9. Gotowe pierogi wrzucaj do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem kilku kropli oleju.
  10. Czekaj, aż pierogi wypłyną na wierzch i po 2 minutach delikatnie je odcedź.
  11. Podawaj np. ze zrumienioną cebulką.

Wskazówki: 

  • Do ciasta nie musisz używać całej mąki (najważniejsza jest odpowiednia konsystencja ciasta, mąkę dosypuj niewielkimi porcjami).

Przepis bierze udział w akcji:

Żródło przepisu: 

gotujebo.blogspot.com, kwestiasmaku.com

Mniam