Kuchenne Przygody

Pierś kurczaka po meksykańsku

Składniki: 

  • 0,5 kg piersi kurczaka
  • 1 awokado
  • 2 pomidory
  • cytryna
  • ostra papryczka
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 2 gałązki selera naciowego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa

Przygotowanie: 

  1. Pierś kurczaka umyj, osusz i oczyść z błonek i żyłek, przypraw solą i pieprzem. Z soku z połowy cytryny, oliwy i posiekanego czosnku przygotuj marynatę i zanurz w niej mięso. Odstaw na ok. godzinę.
  2. Awokado obierz, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.
  3. Pomidory natnij na krzyż i sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  4. Awokado wymieszaj z pomidorami i posiekaną papryczką, posól.
  5. Sałatę opłucz, odsącz i porwij na mniejsze kawałki.
  6. Seler pokrój w plasterki, wymieszaj z sałatą. Przypraw solą i pieprzem. Skrop oliwą.
  7. Mięso wyjmij z marynaty i usmaż z obu stron na patelni grillowej. Po przestudzeniu pokrój w plasterki.
  8. Na drugiej patelni na maśle przesmaż awokado z pomidorami.
  9. Na talerzu ułóż sałatę z selerem, na to nałóż uduszone warzywa i plasterki piersi kurczaka.

Żródło przepisu: 

Kalendarz kulinarny, wydawnictwo O-press

Mniam